ROLA INTENDENTA W SYSTEMIE HACCP - WDROŻENIE NADZOROWANIE I WERYFIKACJA SYSTEMU HACCP W PRAKTYCE

Celem szkolenia jest:

Szkolenie prowadzone jest w formie wykładu, z użyciem techniki komputerowej podczas którego omawia się zadania związane z systemem HACCP - zarówno od strony teoretycznej, jak i praktycznej. W skład materiałów szkoleniowych wchodzą przykłady oraz wzory dokumentów, w tym na płycie CD.

Szkolenie adresowane jest do osób zatrudnionych w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego na stanowisku intendenta lub mających zamiar pracować na tym stanowisku oraz pracowników, którzy w przedsiębiorstwie są odpowiedzialni za:

  1. opracowanie i wdrożenie systemu bezpieczeństwa żywności HACCP
  2. szkolenia pracowników z zasad wdrażanego systemu 
  3. utrzymanie systemu bezpieczeństwa żywności HACCP 
  4. rozwój i doskonalenie systemu bezpieczeństwa żywności HACCP oraz wszystkich osób chcących podnieść swoje kwalifikacje i uzyskać wiedzę na temat wymagań systemu HACCP.

Program zajęć ma charakter wykładu prowadzonego z użyciem techniki komputerowej oraz praktycznych ćwiczeń, podczas których uczestnicy zdobędą niezbędną wiedzę i praktyczne umiejętności na wyżej wymieniony temat, a także uzyskają profesjonalnie przygotowane materiały szkoleniowe oraz aktualną wersję Kodeksu Żywnościowego do wykorzystania podczas swojej pracy. Uczestnicy po zakończeniu zajęć otrzymają zaświadczenie o ukończeniu szkolenia.

Program szkolenia obejmuje:

  1. Wstęp: 
    • omówienie zakresu obowiązków intendenta 
    • rola intendenta w zakresie HACCP 
  2. Wymagania dotyczące HACCP: 
    • podstawowe definicje, pojęcie systemu HACCP 
    • wymagania prawne w Polsce i UE w zakresie bezpieczeństwa i higieny żywności (nowe rozporządzenia tworzące tzw. - pakiet higiena)
  3. Zadania i rola intendenta w zakresie wymagań Kodeksu Żywnościowego: 
    • zakupy środków spożywczych 
    • kontrola dostaw i przyjęcia towarów 
    • gospodarka magazynowa 
    • ustalanie jadłospisów 
    • inne
  4. Zasady i etapy wdrażania HACCP: 
    • rodzaje zagrożeń i ich wpływ na jakość zdrowotną żywności 
    • Ąródła zagrożeń 
    • zasady i etapy wdrażania systemu HACCP 
    • krytyczne punkty kontroli CCP 
    • granice i tolerancje dla CCP 
    • monitorowanie i działania korygujące
  5. Dokumentacja systemu HACCP: 
    • rola i skład dokumentacji HACCP 
    • przegląd przykładowej dokumentacji dotyczącej HACCP wraz z przykładami rozwiązań 
    • zasady nadzorowania dokumentacji i zapisów 
    • optymalizacja wydatków na żywienie (średnia stawka dzienna) z zachowaniem norm żywieniowych
  6. Zakończenie: 
    • praktyczne rozwiązania problemów 
    • dyskusja 
    • podsumowanie

Całość w/w tematyki została zawarta w materiałach szkoleniowych, w tym na płycie CD.

Czas szkolenia: 7 godzin dydaktycznych.

 

 
W Serwisie

Zarządzanie nieruchomością

  • trwały zarząd
  • wymagania prawne
  • zasady praktyczne
Kontakt | Mapa strony | Copyright 2010 Nowator. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Valid XHTML 1.0 Transitional Poprawny CSS!