ZASADY PRAWNE – PRAKTYCZNE WDRAŻANIE – MONITOROWANIE – WERYFIKACJA – DOKUMENTOWANIE
ADRESACI:
– kadra kierownicza, intendenci i inni pracownicy SZKÓŁ, PLACÓWEK OŚWIATOWYCH, POMOCY SPOŁECZNEJ i innych jednostek organizacyjnych.
Celem zajęć jest zapoznanie uczestników z aktualnymi przepisami w zakresie żywienia zbiorowego oraz zasadami praktycznego wdrażania i stosowania systemu HACCP.
W trakcie zajęć zostaną przedstawione i przedyskutowane różne aspekty systemu ze szczególnym uwzględnieniem etapizacji wdrażania systemu.
Tematyka:
- Wprowadzenie.
- Wymagania prawne w Polsce i UE w zakresie bezpieczeństwa i higieny żywności (nowe rozporządzenia parlamentu europejskiego i rady – tworzące tzw. pakiet higiena).
- Wprowadzenie i podstawowe informacje dotyczące systemu HACCP.
- Rodzaje zagrożeń i ich wpływ na jakość zdrowotną żywności, Ąródła zagrożeń.
- Wymagania systemu HACCP.
- Zasady i etapy wdrażania systemu HACCP z uwzględnieniem aspektów organizacyjnych, technicznych, kadrowych i finansowych.
- Krytyczne punkty kontroli CCP, granice i tolerancje dla CCP, monitorowanie i działania korygujące.
- Dokumentacja systemu HACCP – wymagania odnośnie dokumentacji i prowadzenia zapisów, przykłady rozwiązań .
- Obowiązki intendenta i innych pracowników związanych z żywieniem w systemie HACCP.
- Praktyczne rozwiązanie problemów zgłaszanych przez uczestników.
- Dyskusja.
- Podsumowanie.
Zajęcia prowadzi ekspert zajmujący się zawodowo wdrażaniem i audytowaniem oraz utrzymywaniem systemów HACCP, posiadający wieloletnią praktykę konsultacji w zakresie systemów HACCP w zakładach typu zamkniętego.
Całość w/w tematyki została zawarta w materiałach szkoleniowych, w tym na płycie CD.
Czas szkolenia: 7 godzin dydaktycznych.