• 44-121 Gliwice, ul. Andersa 6a

    Centrum Szkoleń i Doradztwa

  • nowator@nowator.edu.pl

    tel. (32) 331 48 08, 502 639 006

Organizacja – Ewidencja – Rozliczanie – Kontrola

Prowadzący: Eugeniusz Woźniak

Celem szkolenia jest zapoznanie z aktualnymi wymogami prawnymi dotyczącymi norm i systemów czasu pracy oraz omówienie zasad ustalania, ewidencjonowania oraz rozliczania czasu pracy (w tym urlopów i dodatkowych dni wolnych) na poszczególnych stanowiskach.

Zajęcia przeprowadzone będą metodą warsztatową z dużą ilością przykładów, praktycznych rozwiązań i ćwiczeń.

Tematyka:

  • Czas pracy w 2017 roku.
  • Wymogi prawne dotyczące czasu pracy:
    • Kodeks pracy,
    • Karta Nauczyciela oraz przepisy wykonawcze.
  • Regulacje wewnętrzne – odpowiednie zapisy w regulaminie pracy, umowach i innych dokumentach.
  • Praktyczne stosowanie różnych systemów i rozkładów czasu pracy:
    • równoważny czas pracy (np. dozorcy),
    • system zadaniowy,
    • indywidualny rozkład czasu pracy,
    • skrócony tydzień pracy,
    • system weekendowy; przykładowe harmonogramy,
  • Godziny nadliczbowe   rozliczanie “w naturze” i za dodatkowym wynagrodzeniem; przykładowe wyliczenia.
  • Ustalanie, udzielanie i rozliczanie urlopów wypoczynkowych.
  • Udzielanie dodatkowych dni wolnych od pracy (okolicznościowych) płatnych i niepłatnych.
  • Zasady potrąceń z wynagrodzenia za: nieobecności, niepłatne dni wolne oraz za niewykonaną pracę.
  • Ewidencjonowanie czasu pracy – praktyczne stosowanie jednolitej karty ewidencji czasu pracy; przykładowa ewidencja miesięczna i rozliczenie czasu pracy z uwzględnieniem godzin nadliczbowych, urlopu, dni wolnych i innych okoliczności (np. święta, L-4) – ćwiczenia praktyczne z użyciem kart ewidencyjnych.
  • Dyscyplina finansów publicznych w zakresie rozliczania czasu pracy.
  • Bieżąca i okresowa kontrola czasu pracy (w tym zwolnień lekarskich) jako istotny element wewnętrznej kontroli finansowej.
  • Inne zagadnienia, pytania uczestników, dyskusja.

Materiały szkoleniowe zawierają między innymi wyciągi z przepisów, liczne wzory, przykłady i zestaw ćwiczeń.

Czas szkolenia: 7 godzin dydaktycznych.