• 44-121 Gliwice, ul. Andersa 6a

    Centrum Szkoleń i Doradztwa

  • nowator@nowator.edu.pl

    tel. (32) 331 48 08, 502 639 006

  1. Kierownik gospodarczy – zakres obowiązków; opis stanowiska.
  2. Znajomość przepisów prawnych, zasad i procedur niezbędnych do prowadzenia spraw gospodarczych.
  3. Gospodarowanie składnikami rzeczowymi:
  • umarzanie, amortyzowanie, ewidencjonowanie składników rzeczowych,
  • prowadzenie ewidencji ilościowej i ilościowo-wartościowej – przykładowe wzory,
  • podział majątku trwałego wg rodzaju i wartości,
  1. Ogólne zasady inwentaryzowania majątku – instrukcja inwentaryzacyjna
  2. Zasady postępowania ze składnikami rzeczowymi majątku ruchomego (ustalanie wartości, zbywanie, kasacja i in.)
  3. Administrowanie nieruchomością: 
    • zasady trwałego zarządu,
    • zarządzanie budynkiem: 
    • przestrzeganie wymogów Prawa budowlanego,
    • ochrona przeciwpożarowa i wymogi bhp dotyczące dróg ewakuacyjnych, pomieszczeń, urządzeń i in.
    • przeglądy techniczne, remonty; prowadzenie książki obiektu budowlanego.
    • przykładowe umowy najmu, użyczenia i in.
  4. Zasady gospodarki finansowej (nowa ustawa o finansach publicznych); dyscyplina finansów publicznych.
  5. Zamawianie towarów i usług
    • planowanie zamówień, opis przedmiotu zamówienia, zamówienia pozaustawowe ,
  6. Kierowanie pracą personelu adm. – gosp. (wybrane przepisy kodeksu pracy dot. obowiązków pracodawcy i pracownika, a także dot. czasu pracy).
  7. Środki ochrony indywidualnej, odzież, obuwie robocze: wymagania prawne; zasady przydzielania.
  8. Zasady gospodarki magazynowej (instrukcja magazynowa).
  9. Obowiązki i odpowiedzialność dyrektora oraz pracowników w zakresie gospodarki finansowej, w tym: 
    • odpowiedzialność służbowa i materialna,
    • powierzanie obowiązków i delegowanie uprawnień.