• 44-121 Gliwice, ul. Andersa 6a

    Centrum Szkoleń i Doradztwa

  • nowator@nowator.edu.pl

    tel. (32) 331 48 08, 502 639 006

Celem szkolenia jest:

  • Omówienie zadań oraz podstawowej roli intendenta w systemie HACCP
  • Poznanie i umiejętność wdrożenia, nadzorowania i weryfikacji systemu HACCP
  • Omówienie podstawowych założeń dotyczących systemu bezpieczeństwa produkcji żywności HACCP opartego na 7 zasadach HACCP oraz aktualnych wymagań prawa żywnościowego
  • Umiejętność interpretowania wymagań Kodeksu Żywnościowego (Codex Alimentarius)
  • Praktyczne stosowanie wymagań systemu HACCP we własnej placówce, w tym identyfikowanie zagrożeń
  • Opracowania prawidłowej dokumentacji HACCP w zakresie działań intendenta

Szkolenie prowadzone jest w formie wykładu, z użyciem techniki komputerowej podczas którego omawia się zadania związane z systemem HACCP – zarówno od strony teoretycznej, jak i praktycznej. W skład materiałów szkoleniowych wchodzą przykłady oraz wzory dokumentów, w tym na płycie CD.

Szkolenie adresowane jest do osób zatrudnionych w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego na stanowisku intendenta lub mających zamiar pracować na tym stanowisku oraz pracowników, którzy w przedsiębiorstwie są odpowiedzialni za:

  1. opracowanie i wdrożenie systemu bezpieczeństwa żywności HACCP
  2. szkolenia pracowników z zasad wdrażanego systemu
  3. utrzymanie systemu bezpieczeństwa żywności HACCP 
  4. rozwój i doskonalenie systemu bezpieczeństwa żywności HACCP oraz wszystkich osób chcących podnieść swoje kwalifikacje i uzyskać wiedzę na temat wymagań systemu HACCP.

Program zajęć ma charakter wykładu prowadzonego z użyciem techniki komputerowej oraz praktycznych ćwiczeń, podczas których uczestnicy zdobędą niezbędną wiedzę i praktyczne umiejętności na wyżej wymieniony temat, a także uzyskają profesjonalnie przygotowane materiały szkoleniowe oraz aktualną wersję Kodeksu Żywnościowego do wykorzystania podczas swojej pracy. Uczestnicy po zakończeniu zajęć otrzymają zaświadczenie o ukończeniu szkolenia.

Program szkolenia obejmuje:

  1. Wstęp: 
    • omówienie zakresu obowiązków intendenta
    • rola intendenta w zakresie HACCP
  2. Wymagania dotyczące HACCP: 
    • podstawowe definicje, pojęcie systemu HACCP
    • wymagania prawne w Polsce i UE w zakresie bezpieczeństwa i higieny żywności (nowe rozporządzenia tworzące tzw. – pakiet higiena)
  3. Zadania i rola intendenta w zakresie wymagań Kodeksu Żywnościowego: 
    • zakupy środków spożywczych
    • kontrola dostaw i przyjęcia towarów
    • gospodarka magazynowa
    • ustalanie jadłospisów
    • inne
  4. Zasady i etapy wdrażania HACCP: 
    • rodzaje zagrożeń i ich wpływ na jakość zdrowotną żywności
    • Ąródła zagrożeń
    • zasady i etapy wdrażania systemu HACCP
    • krytyczne punkty kontroli CCP
    • granice i tolerancje dla CCP
    • monitorowanie i działania korygujące
  5. Dokumentacja systemu HACCP: 
    • rola i skład dokumentacji HACCP
    • przegląd przykładowej dokumentacji dotyczącej HACCP wraz z przykładami rozwiązań
    • zasady nadzorowania dokumentacji i zapisów
    • optymalizacja wydatków na żywienie (średnia stawka dzienna) z zachowaniem norm żywieniowych
  6. Zakończenie: 
    • praktyczne rozwiązania problemów
    • dyskusja
    • podsumowanie

Całość w/w tematyki została zawarta w materiałach szkoleniowych, w tym na płycie CD.

Czas szkolenia: 7 godzin dydaktycznych.