Celem szkolenia jest:
- Omówienie zadań oraz podstawowej roli intendenta w systemie HACCP
- Poznanie i umiejętność wdrożenia, nadzorowania i weryfikacji systemu HACCP
- Omówienie podstawowych założeń dotyczących systemu bezpieczeństwa produkcji żywności HACCP opartego na 7 zasadach HACCP oraz aktualnych wymagań prawa żywnościowego
- Umiejętność interpretowania wymagań Kodeksu Żywnościowego (Codex Alimentarius)
- Praktyczne stosowanie wymagań systemu HACCP we własnej placówce, w tym identyfikowanie zagrożeń
- Opracowania prawidłowej dokumentacji HACCP w zakresie działań intendenta
Szkolenie prowadzone jest w formie wykładu, z użyciem techniki komputerowej podczas którego omawia się zadania związane z systemem HACCP – zarówno od strony teoretycznej, jak i praktycznej. W skład materiałów szkoleniowych wchodzą przykłady oraz wzory dokumentów, w tym na płycie CD.
Szkolenie adresowane jest do osób zatrudnionych w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego na stanowisku intendenta lub mających zamiar pracować na tym stanowisku oraz pracowników, którzy w przedsiębiorstwie są odpowiedzialni za:
- opracowanie i wdrożenie systemu bezpieczeństwa żywności HACCP
- szkolenia pracowników z zasad wdrażanego systemu
- utrzymanie systemu bezpieczeństwa żywności HACCP
- rozwój i doskonalenie systemu bezpieczeństwa żywności HACCP oraz wszystkich osób chcących podnieść swoje kwalifikacje i uzyskać wiedzę na temat wymagań systemu HACCP.
Program zajęć ma charakter wykładu prowadzonego z użyciem techniki komputerowej oraz praktycznych ćwiczeń, podczas których uczestnicy zdobędą niezbędną wiedzę i praktyczne umiejętności na wyżej wymieniony temat, a także uzyskają profesjonalnie przygotowane materiały szkoleniowe oraz aktualną wersję Kodeksu Żywnościowego do wykorzystania podczas swojej pracy. Uczestnicy po zakończeniu zajęć otrzymają zaświadczenie o ukończeniu szkolenia.
Program szkolenia obejmuje:
- Wstęp:
- omówienie zakresu obowiązków intendenta
- rola intendenta w zakresie HACCP
- Wymagania dotyczące HACCP:
- podstawowe definicje, pojęcie systemu HACCP
- wymagania prawne w Polsce i UE w zakresie bezpieczeństwa i higieny żywności (nowe rozporządzenia tworzące tzw. – pakiet higiena)
- Zadania i rola intendenta w zakresie wymagań Kodeksu Żywnościowego:
- zakupy środków spożywczych
- kontrola dostaw i przyjęcia towarów
- gospodarka magazynowa
- ustalanie jadłospisów
- inne
- Zasady i etapy wdrażania HACCP:
- rodzaje zagrożeń i ich wpływ na jakość zdrowotną żywności
- Ąródła zagrożeń
- zasady i etapy wdrażania systemu HACCP
- krytyczne punkty kontroli CCP
- granice i tolerancje dla CCP
- monitorowanie i działania korygujące
- Dokumentacja systemu HACCP:
- rola i skład dokumentacji HACCP
- przegląd przykładowej dokumentacji dotyczącej HACCP wraz z przykładami rozwiązań
- zasady nadzorowania dokumentacji i zapisów
- optymalizacja wydatków na żywienie (średnia stawka dzienna) z zachowaniem norm żywieniowych
- Zakończenie:
- praktyczne rozwiązania problemów
- dyskusja
- podsumowanie
Całość w/w tematyki została zawarta w materiałach szkoleniowych, w tym na płycie CD.
Czas szkolenia: 7 godzin dydaktycznych.