Celem szkolenia jest zapoznanie z wymogami prawnymi, zasadami oraz praktyczną realizacją zadań, obowiązków i uprawnień na stanowisku intendenta w jednostkach oświatowych.
Tematyka:
- Podstawowe przepisy i zasady niezbędne w pracy intendenta.
- Obowiązki intendenta w odniesieniu do przepisów Kodeksu pracy, dyscypliny finansów publicznych, wymagań sanitarnych (HACCP) i innych.
- Przykładowy przydział czynności.
- Szczególowe omówienie zadań i czynności (wraz z praktycznym podaniem zasad i kolejności działania, wzorów, procedur, przykładów i koniecznych dokumentów):
- zakupy produktów spożywczych i innych (praktyczne stosowanie wymagań w zakresie dyscypliny finansów publicznych, zamówień publicznych i innych),
- gospodarka magazynowa (organizacja magazynu, odpowiedzialność za mienie i inne),
- dokumentacja dotycząca zakupów i magazynowania,
- prowadzenie magazynu podręcznego,
- gospodarowanie środkami pieniężnymi (wpłaty gotówkowe, pobieranie i rozliczanie zaliczek, odpowiedzialności za posiadaną gotówkę i inne),
- nadzór nad pracą kuchni oraz jakością i bezpieczeństwem żywienia wynikający z systemu HACCP,
- praktyczne zasady ustalania jadłospisów z uwzględnieniem norm żywieniowych; przykładowe receptury,
- przestrzeganie podstawowych wymagań systemy HACCP dotyczące pomieszczeń, personelu, sprzętów i innych zagadnień – zestaw przykładowych instrukcji; sporządzanie i obieg dokumentów wymaganych w pracy intendenta,
- kontrola wewnętrzna i zewnętrzna w pracy intendenta; inwentaryzacja towarów i wyposażenia,
- zakres odpowiedzialności służbowej i materialnej,
- zasady przekazywania obowiązków i mienia innej osobie.