• 44-121 Gliwice, ul. Andersa 6a

    Centrum Szkoleń i Doradztwa

  • nowator@nowator.edu.pl

    tel. (32) 331 48 08, 502 639 006

Celem szkolenia jest zapoznanie z wymogami prawnymi, zasadami oraz praktyczną realizacją zadań, obowiązków i uprawnień na stanowisku intendenta w jednostkach oświatowych.

Tematyka:

  • Podstawowe przepisy i zasady niezbędne w pracy intendenta.
  • Obowiązki intendenta w odniesieniu do przepisów Kodeksu pracy, dyscypliny finansów publicznych, wymagań sanitarnych (HACCP) i innych.
  • Przykładowy przydział czynności.
  • Szczególowe omówienie zadań i czynności (wraz z praktycznym podaniem zasad i kolejności działania, wzorów, procedur, przykładów i koniecznych dokumentów):
    • zakupy produktów spożywczych i innych (praktyczne stosowanie wymagań w zakresie dyscypliny finansów publicznych, zamówień publicznych i innych),
    • gospodarka magazynowa (organizacja magazynu, odpowiedzialność za mienie i inne),
    • dokumentacja dotycząca zakupów i magazynowania,
    • prowadzenie magazynu podręcznego,
    • gospodarowanie środkami pieniężnymi (wpłaty gotówkowe, pobieranie i rozliczanie zaliczek, odpowiedzialności za posiadaną gotówkę i inne),
    • nadzór nad pracą kuchni oraz jakością i bezpieczeństwem żywienia wynikający z systemu HACCP,
    • praktyczne zasady ustalania jadłospisów z uwzględnieniem norm żywieniowych; przykładowe receptury,
    • przestrzeganie podstawowych wymagań systemy HACCP dotyczące pomieszczeń, personelu, sprzętów i innych zagadnień – zestaw przykładowych instrukcji; sporządzanie i obieg dokumentów wymaganych w pracy intendenta,
    • kontrola wewnętrzna i zewnętrzna w pracy intendenta; inwentaryzacja towarów i wyposażenia,
    • zakres odpowiedzialności służbowej i materialnej,
    • zasady przekazywania obowiązków i mienia innej osobie.